Documentaire Kunst en cultuur

Poly Styrene: I Am a Cliché

The New York Times

Credits

Land
Verenigd Koninkrijk
Taal
Engels
Ondertitels
Nederlands
Speeltijd
96
Regie
Celeste Bell, Paul Sng
Cast
Poly Styrene, Celeste Bell, Neneh Cherry, Johnny Lydon, Vivienne Westwood, Don Letts

Storyline

Poly Styrene was de eerste gekleurde vrouw in het Verenigd Koninkrijk die het gezicht was van een succesvolle rockband. Ze liet de wereld kennismaken met een nieuw geluid van rebellie, waarbij ze haar onconventionele stem gebruikte om te zingen over identiteit, consumentisme, postmodernisme en alles wat ze aan het eind van de jaren zeventig in Groot-Brittanië zag gebeuren, met een zeldzame vooruitziendheid. Als frontvrouw van X-Ray Spex was de Anglo-Somalische punkmuzikant ook een belangrijke inspiratiebron voor de riot grrrl- en Afropunkbewegingen.

Het overleden punk-buitenbeentje liet niet alleen een immense culturele voetafdruk achter, maar ook een dochter, Celeste Bell, die de onwetende bewaker werd van de erfenis van haar moeder. Vrouwenhaat, racisme en psychische aandoeningen plaagden Poly’s leven, wat ook de jeugd van Celeste en de relatie tussen moeder en dochter heeft getekend. Verteld door Oscar-genomineerde Ruth Negga, volgt deze documentaire Celeste terwijl ze het unieke archief van haar moeder onderzoekt en drie continenten doorkruist om Poly het icoon én Poly de moeder beter te begrijpen.

"More than a journeyman rockumentary, “Poly Styrene” is a thoughtfully finessed filial reckoning: a daughter’s journey toward understanding her mother as a young artist and as a young woman of color."
The New York Times