De korte speelfilm Buitenvrees geeft een unieke kijk achter de schermen van de voormalige Koepelgevangenis voordat het gebouw werd gerenoveerd.

Buitenvrees
Special

Buitenvrees

Regisseur: Jan Willem Looze
Land: Nederland
Duur: 23

Een paar dagen nadat de Koepelgevangenis is gesloten, ontdekt de directeur bij toeval dat gedetineerde Gerard in zijn cel is achtergebleven. Gerard heeft namelijk buitenvrees. Zowel voor Gerard als voor de directeur, die naast de gevangenis woont, is de sluiting van de gevangenis confronterend. Welke toekomst staat hen te wachten nu hun veilig thuis is gesloten?

Kom met je klas op bezoek in de Koepel

Vanaf september 2022 is het voor scholen uit de regio Haarlem mogelijk een gratis rondleiding te boeken in de Koepel. In anderhalf uur maak je kennis met de geschiedenis van het gebouw als gevangenis en met de nieuwe rol van de Koepel in Haarlem.

Samen met je klas kijk je naar een vertoning van de korte film Buitenvrees in de FilmKoepel. Aan de hand van de film volgt een gesprek over criminaliteit, het nut van gevangenisstraf, recidivisme en resocialisatie van gedetineerden.

Wat is het effect van een gevangenisstraf en hoe kunnen we gedetineerden helpen zich beter op het leven buiten de gevangenis voor te bereiden?

De rondleiding is gericht op bovenbouwleerlingen en kan aansluiten op vakken als CKV of geschiedenis maar kan ook een bijzonder uitje vormen voor leerlingen die zijn geïnteresseerd in rechten of architectuur. Daarnaast kunnen docenten een voorbereidende verdiepende les aanvragen met speciaal voor de FilmKoepel geproduceerde documentaire filmfragmenten. Aan het eind van de rondleiding krijgen alle deelnemers een gratis consumptie aangeboden door de FilmKoepel.

Voor boekingen kun je contact opnemen met info@filmkoepel.nl.