
- Alle leeftijden
- Groftaalgebruik
In het kader van de tentoonstelling Bevrijd! En nu? over het eerste jaar na de oorlog, nu te zien bij het Noord-Hollands Archief, presenteren we een speciale vertoning van Kleinkinderen van de Oost (2023) met nagesprek. Te gast zijn filmmakers Daan van Citters en Joenoes Polnaya en schrijver Reggie Baay. De moderator is Eric Seleky, hoofd Marketing & Communicatie bij Movies that Matter. Met dit speciale evenement verdiepen we ons op een persoonlijke manier in de historische context van deze periode en bespreken we relevante huidige maatschappelijke kwesties.
In de film treden filmmakers Daan en Joenos in de voetsporen van hun grootvaders in de oorlog in Indonesië. Ze vochten beiden voor Nederland tegen de Indonesische onafhankelijkheid: Daans grootvader als Nederlandse oorlogsvrijwilliger, Joenoes’ grootvader als Molukse soldaat. Hun indringende reis dwingt hen om zichzelf moeilijke vragen te stellen over schuld, schaamte en transgenerationeel trauma.
5 mei 1945. Nederland is bevrijd en dat zorgt voor grote blijheid en opluchting, maar meteen speelt de grote vraag: en nu? De tentoonstelling Bevrijd! En nu? Het eerste jaar na de oorlog geeft met o.a. brieven, foto’s, rapporten en formulieren uit 1945 en 1946 een ongekend inkijkje in de chaotische overgangsperiode naar vrede en vrijheid. Één van ingewikkelde thema’s die de tentoonstelling belicht is de Nederlands-Indië kwestie.
Nederlands-Indië werd in 1942 bezet door Japan. Na de bevrijding van Nederland bezette Japan nog steeds Nederlands-Indië. De oproep van de Nederlandse regering aan de bevolking om zich aan te melden voor deze strijd kwam meteen op gang. In Nederland hebben mensen net vijf jaar tijdens de WWII onder bezetting geleefd, maar gaan nu als bezetter naar Indonesië. Hoe kunnen mensen dit met elkaar rijmen? Was het een morele plicht om te gaan vechten of was het juist hypocriet? Wat waren de meningen over vrijheid in de maatschappij? Hoe verhouden we ons tot die situatie in het nu? Hier gaan ons in het nagesprek van Kleinkinderen van de Oost verdiepen.
De tentoonstelling Bevrijd! En nu? Het eerste jaar na de oorlog is te zien van 22 april t/m 31 oktober 2025 in de Janskerk (Jansstraat 40) in Haarlem. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van: Gemeente Haarlem, Vfonds en NOT-fonds.
Deze zomer vertonen we prachtige restauraties van de mooiste werken van grootmeester Akira Kurosawa.
In de FilmKoepel zie je de leukste kinderfilms in Haarlem. Ook vinden er regelmatig activiteiten plaats zoals je schoentje zetten of kleurplaten maken.
Krijg toegang tot gecureerd bonusmateriaal
Behind the scenes, interview, video-essays en meer: maak je filmbezoek compleet met EXTRA!