Previously Unreleased Verwacht

Le procès Goldman

2023
Te zien vanaf 25 juli 2024

Deze film is onderdeel van Previously Unreleased: Elke zomer besteden we samen met EYE Filmmuseum aandacht aan de parels van de internationale filmfestivals die niet eerder in de bioscoop zijn verschenen.

Credits

Land
Frankrijk
Taal
Frans
Ondertitels
Nederlands
Speeltijd
115
Regie
Cédric Kahn
Jaar
2023
Cast
Arieh Worthalter, Arthur Harari, Jeremy Lewin, Christian Mazzuchini

Storyline

Meeslepend rechtbankdrama van Cédric Kahn, bekend van o.a. Les Regrets (2009) en Une Vie Meilleure (2011). In november 1975 begon het tweede proces tegen de extreemlinkse activist Pierre Goldman. In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor vier gewapende overvallen, waarvan er één resulteerde in de dood van twee apothekers. Hij claimt zijn onschuld enkel ten aanzien van die laatste beschuldiging en wordt binnen enkele weken het icoon van intellectuele linkse Fransen waaronder Simone Signoret. Goldman, vinnig en provocerend, doet bepaald geen moeite sympathiek over te komen en frustreert en bruuskeert alles en iedereen, inclusief zijn eigen advocatenteam. Daarmee maakt hij de uitkomst van het proces, waarin hij de doodstraf riskeert, uitermate onzeker.

Kahn reconstrueert de rechtszaak zonder franje in een ongekunstelde vertelstructuur zonder flashbacks. Hij filmde met drie camera’s tegelijk die je als toeschouwer het idee geven dat je live in de rechtszaal aanwezig bent. Le Procès Goldman was de openingsfilm van de sectie Quinzaine des Réalisateurs op het Filmfestival van Cannes van het afgelopen jaar. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh Worthalter