Documentaire Première

Nice Ladies

De Volkskrant
2023
Tickets Vandaag
Vandaag
16:45
Morgen
16:45
za 15 jun
16:45
Kies een datum
  • Kijkwijzer 12
  • Discriminatie

Credits

Land
Nederland, Oekraïne
Taal
Oekraïens
Ondertitels
Nederlands
Speeltijd
92
Regie
Mariia Ponomarova
Jaar
2023

Storyline

De escalatie van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne stelt de schijnbaar onbreekbare band van een aanstekelijk cheerleadingteam van 50-plussers genaamd ‘Nice Ladies’ op de proef. Ze staan voor onmogelijke keuzes tussen moederland en grootmoederschap, en tussen blijven en vluchten. Teamlid Sveta vlucht met haar familie naar Nederland, terwijl aanvoerder Valia en coach Nadia achterblijven in de herhaaldelijk gebombardeerde stad Kharkiv. Het team is uit elkaar gerukt en ondanks de terreur, het verdriet en de pijn van Sveta’s survivor’s guilt proberen de ladies contact te houden om de hoop niet te verliezen. Is het team in staat om te herenigen, hun zusterschap te redden en om een gemeenschappelijke taal te vinden ondanks de groeiende littekens van de oorlog?

"Een oorlogsdocumentaire waarin de burgerslachtoffers meer dan ooit dichtbij komen: aardige, inspirerende mensen met grote ambities"
De Volkskrant
"Soms is de humor en onverzettelijkheid van de vrouwen adembenemend bewonderenswaardig. Maar de film laat ook iets anders zien: hoe oorlog álles vergiftigt"
NRC