Verwacht

Persepolis

2007
Tickets zo 2 jun
zo 2 jun
16:45 EN SUBS
Kies een datum
  • Kijkwijzer 6
  • Eng
  • Geweld
  • Groftaalgebruik

Deze film is onderdeel van het Stripdagen Haarlem filmprogramma. Let op: Persepolis is Engels ondertiteld.

Credits

Land
Frankrijk
Taal
Farsi, Frans
Ondertitels
Engels
Speeltijd
95
Regie
Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Jaar
2007

Storyline

Een Franse animatiefilm uit 2007 gebaseerd op de autobiografische strip met dezelfde naam. De film is geschreven en geregisseerd door Marjane Satrapi (de auteur van de strip) en Vincent Paronnaud. De titel van de film is een verwijzing naar de historische Iraanse stad Persepolis. Het verhaal begint vlak voor de Iraanse Revolutie en wordt verteld vanuit het perspectief van de dan negenjarige Satrapi.

Hoewel haar oma en ouders in eerste instantie blij zijn dat sjah Mohammed Reza Pahlavi de macht wordt afgenomen, verandert dit snel daarna, wanneer de nieuwe machthebbers een nog veel repressiever beleid blijken te voeren. De positie van de vrouw in de samenleving leidt in het bijzonder onder de onderdrukking. Satrapi is niettemin geen makkelijk buigzaam iemand, ze heeft een sterke eigen mening.

Bij terugkomst in haar geboorteland merkt ze dat er veel is veranderd en dat op het niet navolgen van de regels zware straffen staan. Haar oma herinnert haar er echter aan dat ze naar haar idealen moet leven, zodat haar opa en oom niet voor niets, strijdend voor vrijheid, zijn gestorven.