aan het laden...
Special
met gastspreker Kim Knoppers + korte film

Verwey Museum Haarlem: Beyond Sleep

6 augustus 2024

Dinsdag 6 augustus vindt een bijzondere en eenmalige vertoning plaats van Beyond Sleep in samenwerking met Verwey Museum Haarlem. De avond begint met een introductie door Kim Knoppers, gastcurator van de tentoonstelling Het geheim van de diepe tijd, gevolgd door de voorfilm The Last Song of the Sun van Jeanne Aubert, deelnemend kunstenaar aan de tentoonstelling. Deze film toont een hedendaagse mythe over het verdriet en de woede van de zon, die het land en zichzelf verbrandt, totdat beide donker worden.

Beyond Sleep
Kunst en cultuur Special Verwacht

i.s.m. Verwey Museum Haarlem 2016

Beyond Sleep

Regisseur: Boudewijn Koole
Land: Nederland
Duur: 107

Beyond Sleep gaat over de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. Naar het beroemde boek ‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans.

  • Kijkwijzer 12
  • Geweld

Over Jeanne Aubert

In 2020 studeerde Jeanne Aubert (Parijs, 1995) af met de video The Last Song of the Sun aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hierin vertelt zij het verhaal van de woede en het verdriet van de zon, die het land en zichzelf verbrandt, totdat beide donker worden. De zon functioneert in dit moderne mythologische verhaal als de boze getuige van de vernietigende daden van de mensheid die enorme schade toebrengen aan het land en aan al het natuurlijke leven. Met The Last Song of the Sun probeert Aubert middels een poëtische verbeelding aandacht te vragen voor de actualiteit van deze daden. Zij doet dit door beelden van zonnevlammen van NASA te combineren met beeldmateriaal dat ze schoot in Zuid-Frankrijk aan de Middellandse Zee. Het is de plek waar Aubert opgroeide en die ze associeert met warme zomers. Toch constateert ze nu dat het gebied vaker last heeft van droogte, bosbranden, watertekorten en verlies aan biodiversiteit. Afgelopen zomer bereikte de temperatuur 43°C, terwijl het 15 jaar geleden zeldzaam was dat de temperatuur boven de 30°C kwam.