Special Klassieker
Drie meesterwerken van de legendarische filmkunstenaar

De films van Alejandro Jodorowsky

23 februari t/m 9 maart 2023

Ter gelegenheid van het 50ste jubileum van zijn mystieke meesterwerk The Holy Mountain brengt Odyssey Classsics gloednieuwe restauraties uit van drie van de meest invloedrijke klassiekers van één van ’s werelds meest legendarische filmkunstenaars. Veelal vereerd als de ultieme cultfilmregisseur, vader van de ‘midnight movie’ en zelfbenoemde “Cecil B. DeMille of the underground”, schoot Alejandro Jodorowsky (Chili, 1929) in de jaren zeventig naar grote hoogtes als een ‘counter culture’ icoon dankzij de drie films in deze selectie: Fando y Lis, El Topo en The Holy Mountain. Deze buitengewone klassiekers overrompelden het publiek, inclusief trouwe fans als John Lennon en Yoko Ono, met hun verbluffende esthetiek en groteske symboliek.

The Holy Mountain
Special Klassieker

La Montaña Sagrada 1973

The Holy Mountain

Regisseur: Alejandro Jodorowsky
Land: Mexico
Duur: 114

Alejandro Jodorowsky’s mystieke magnum opus The Holy Mountain vestigde de Chileense cult-filmmaker als dé vooraanstaande auteur van de surrealistische cinema en veroorzaakte stevige controverse tijdens het filmfestival van Cannes in 1973 vanwege zijn heiligschennende beelden en rauwe existentiële symboliek.

  • Kijkwijzer 16
  • Drugs
  • Geweld
  • Seks
El Topo
Special Klassieker

1970

El Topo

Regisseur: Alejandro Jodorowsky
Land: Mexico
Duur: 124

Jodorowsky’s controversiële western werd indertijd enthousiast aangeprezen door John Lennon en Yoko Ono en startte het fenomeen “midnight movie”. Klassieke Americana en Europese avant-garde sentimenten botsen met Zen Boeddhisme en referenties naar de Bijbel terwijl het mystieke titelpersonage (gespeeld door Alejandro Jodorowsky zelf) zich een bizarre weg waant naar allegorisch zelfbewustzijn en wederopstanding.

  • Kijkwijzer 16
  • Geweld
  • Seks
Fando y Lis
Special Klassieker

1968

Fando y Lis

Regisseur: Alejandro Jodorowsky
Land: Mexico
Duur: 97

Jodorowsky’s debuut is een bijtend onderzoek naar destructieve afhankelijkheid tussen twee geliefden en verzoorzakte een rel tijdens de première in 1968. De regisseur ontsnapte ternauwernood aan een woedende meute bezoekers. De film werd uiteindelijk verboden in Mexico. Fando y Lis is een ambitieuze bewerking van een controversieel toneelstuk van Fernando Arrabal, en legt de kiem voor thema’s die Jodorowsky in zijn latere werken zou verkennen.

  • Kijkwijzer 16
  • Geweld
  • Seks