Special
Anders kijken, meer zien

Filmcursus: Kijk op film

In zes interactieve filmcolleges neemt filmdocent Stefan Schoorl je mee langs verschillende hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Aan de hand van een overkoepelend thema, genre of stroming en veel (hedendaagse en klassieke) fragmenten, vragen we ons af: waar kijken we eigenlijk naar? In de filmcursus ontleden we door middel van filmanalyse bijzondere scènes, leren we anders kijken naar film, en zien we dus meer!

Wachtlijst

De filmcursus Kijk op Film is uitverkocht en ook de wachtlijst is nu vol. We hopen de cursus in het najaar te herhalen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven.

Aanmelden

Meld je aan voor de cursus door een stukje omlaag te scrollen en een ticket te bestellen voor het eerste filmcollege: “Film en vermaak: Klassiek Hollywood en verder“. Tickets zijn voor de gehele cursus, het is niet mogelijk je voor afzonderlijke colleges aan te melden.

De kosten bedragen €85,- voor de gehele reeks van zes colleges. Heb je een Cinevillepas? dan betaal je slechts €40. De colleges zijn inclusief een drankje van het huis.

Praktische informatie

Voor de cursus is geen voorkennis vereist. De zes colleges vinden vanaf 1 maart wekelijks op woensdagavond plaats om 19:00 uur en duren gemiddeld 90 minuten (inclusief pauze).

Heb je een kaartje maar kun je toch niet?
Of mis je één of meer colleges? Restitutie is helaas niet mogelijk. Stuur ons een e-mail naar kassa@filmkoepel.nl en dan kijken we samen naar een passende oplossing.

 

Over de docent

Stefan Schoorl (1990) noemt zichzelf professioneel filmliefhebber, is afgestudeerd als filmwetenschapper en is werkzaam als filmdocent op verschillende hogescholen. Als freelance educator is hij betrokken bij o.a. Eye Filmmuseum en verscheidene filmtheaters en filmfestivals. Daarnaast is hij presentator en programmamaker bij o.a. de FilmHallen in Amsterdam.

Lees meer

Over de docent

Programma

Film en vermaak: Klassiek Hollywood en verder
Special

Filmcursus Kijk op film #1

In dit filmcollege kijken we naar hoe film de kijker in zijn greep houdt. Van de klassieke Hollywood film-regels tot hoe Steven Spielberg in Jurassic Park Hitchcock’s techniek van surprise en suspense nieuw leven inblaast. Welke trucs worden vandaag de dag nog gebruikt om je op het puntje van je stoel te houden?

wo 1 mrt
19:00 Filmcursusuitverkocht
Film als kunst: Auteurscinema en stromingen
Special Verwacht

Filmcursus Kijk op film #2

In dit filmcollege kijken we naar de relatie tussen film en kunst. We onderzoeken welke kunststromingen hun weg hebben gevonden in de filmgeschiedenis. En welke filmmakers beschouwen film als kunstvorm, en zetten zich af tegen de ‘Hollywood-machine’?

wo 8 mrt
19:00 Filmcursusuitverkocht
Film en het echte leven: van documentaire tot fictie
Special Verwacht

Filmcursus Kijk op film #3

In dit filmcollege kijken we naar hoe film het echte leven in beeld brengt. Kan de werkelijkheid eigenlijk wel gevat worden in beeld? Hoe beïnvloeden documentaire en fictie elkaar? Wat is de invloed van het Italiaans Neorealisme geweest op films als Roma (Alfonso Cuarón)?

wo 15 mrt
19:00 Filmcursusuitverkocht
Filmvorm en stijl: realisme versus expressionisme
Special Verwacht

Filmcursus Kijk op film #4

In dit filmcollege onderzoeken we op welke manieren filmmakers hun verhalen in beeld in brengen. Kiezen ze voor een waarheidsgetrouw beeld van de werkelijkheid, of zetten ze, zoals bijvoorbeeld regisseur Wes Anderson, alles naar hun hand? Wordt worldbuilding steeds belangrijker in film (Avatar) of vinden we gestileerde werelden ook terug in klassieke cinema, zoals in Duits Expressionistische films (Caligari) en film noir?

wo 22 mrt
19:00 Filmcursusuitverkocht
Film over film: Nouvelle Vague tot postmodernisme
Special Verwacht

Filmcursus Kijk op film #5

In dit filmcollege kijken we naar films over films, een favoriet subgenre van veel filmmakers. Hoe kijken we naar zelfbewuste films, zoals die van schrijver/regisseur Charlie Kaufman (I’m Thinking of Ending Things)? Hoe wordt binnen de Nouvelle Vague en postmoderne films als Deadpool een spel gespeelt met de kijker?

wo 29 mrt
19:00 Filmcursusuitverkocht
Film en representatie: stereotypes, tropes en niches
Special Verwacht

Filmcursus Kijk op film #6

In dit filmcollege kijken we naar vastgeroeste stereotypes in films en series, welke rolpatronen zijn er en welke worden de laatste tijd doorbroken? Hoe verhouden wij ons tot de male gaze en welke character tropes (‘de wijze oude man’, of ‘the manic pixie dream girl’), zijn het meest hardnekkig?

wo 5 apr
19:00 Filmcursusuitverkocht