Klassieker

Trois couleurs: Bleu

1993
  • Kijkwijzer 12
  • Eng

Credits

Land
Frankrijk, Polen, Zwitserland
Taal
Frans
Ondertitels
Nederlands
Speeltijd
94
Regie
Krzysztof Kieslowski
Jaar
1993
Cast
Juliette Binoche, Benoît Régent, Florence Pernel, Charlotte Véry, Emmanuelle Riva, Hélène Vincent, Philippe Volter, Claude Duneton

Storyline

Het eerste deel van de Trois couleurs-trilogie waarin Kieślowski refereert naar de drie idealen van de Franse revolutionaire periode: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Juliette Binoche speelt de rol van Julie, die na een tragisch verkeersongeval haar man en dochter verliest. Getraumatiseerd besluit ze alles achter te laten en een nieuw leven te beginnen. Haar man was echter bezig met een belangrijk muziekstuk en Julie is de enige persoon die kan helpen dit werk te voltooien. De film won onder meer drie Césars en de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië.

Ook te zien

Trois couleurs: Blanc
Klassieker

1993

Trois couleurs: Blanc

Duur: 92
Ondertitels: Nederlands

Het tweede deel van de Trois couleurs-trilogie. Hoofdpersoon in deze film waarin gelijkheid het thema is, is kapper Karol (Zbigniew Zamachowski). Hij gaat scheiden van zijn vrouw Dominique (Julie Delpy). Het huwelijk met de beeldschone Parisienne, met wie hij een kapsalon in de Franse hoofdstad bezat, strandde op Karols impotentie. Als dan ook nog die kapsalon in vlammen opgaat, vlucht hij naar Polen.

  • Kijkwijzer 12
  • Geweld
Trois couleurs: Rouge
Klassieker

1994

Trois couleurs: Rouge

Duur: 99
Ondertitels: Nederlands

Het derde deel van de Trois couleurs-trilogie. Fotomodel Valentine rijdt op straat een herdershond aan. Ze brengt het gewonde dier naar de eigenaar, een gepensioneerde rechter. Hij is een zonderling man die stiekem de mensen in zijn omgeving begluurt. Na de eerste stroeve ontmoeting groeit hun affectie, ondanks het grote leeftijdsverschil.

  • Kijkwijzer 6
  • Eng
La double vie de Véronique
Klassieker

1991

La double vie de Véronique

Duur: 98
Ondertitels: Nederlands
NRC

Dubbelportret van Weronika in het Poolse Krakau en haar dubbelganger Véronique in Frankrijk. De beide meisjes worden op dezelfde dag geboren, lijden aan dezelfde hartkwaal, zijn beiden muzikaal. Op het moment dat de één sterft krijgt de ander een cassettebandje van een mysterieuze onbekende, met aanwijzingen waarmee ze op zoek gaat naar de ander.

  • Kijkwijzer 16
  • Seks